Зиг Заг Холидейз

 

Уважаеми приятели,

 

От месец май 2014 г. Зиг заг холидейз има напълно обновен екип. След 16 години създаване и опериране на оригинални турове на 3 континента и особено в България, проведени много кампании за популяризиране на българските планини и села и тяхното живо наследство, днес,  начело на Зиг заг идва един изцяло младежки и мъжки екип, с нова мотивация и идеи. Новите технологии и прогреса в доходите и мобилността ни карат да гледаме на всеки проект за пътуване по нов начин.

 

Ще продължаваме да отстояваме разбирането, че услугата на добрия планински водач и екскурзовод си заслужава, че е важно къде пътуваме и какво оставяме след нас, каква е бизнес философията и етиката на нашите доставчици в планините и селата на България и по света, дали те са коректни данъкоплатци и споделят нашата загриженост за опазване на природното и културно наследство и честно заплащане на труда. Заедно с това ще се опитаме да начертаем за вас нови хоризонти, в известни и по-малко известни страни на света (особено в планините и пустините), да акцентираме върху Зелените къщи в България, да превърнем всяко пътуване в едно зареждащо и смислено преживяване, към което да се завръщате в мислите си с удоволствие. Да за това ще е необходима и вашата помощ, и вашето доверие и вашия Фейс Бук, но нима Зиг Заг холидейз не е било винаги едно широко споделено с приятели пространство за обмяна на идеи и надъхване за пътуване?

 

Благодарим на всички, които досега са работили за името на Зиг заг Холидейз – Лили, Свидна, Невяна, Росица, Албена, Вера, Йоанна. На Андрей и Лъчо - сегашният екип, ще „кумуват“ Симеон и Стела от Одисея-ин.

 

 Обичаме ви!

 

Любомир Попйорданов

 

Откакто ни има – вече 15 години, разботим за това да градим нов имидж на България, различен от този на морска дестинация, защото сме убедени, че тя има да предложи много повече.Наша постоянна цел е да усъвършенстваме работата си и да следим за опазването на природното и културното ни богатство. За нас е важно и се гордеем с това, че включваме успешно българските села в нашия продукт и така помагаме на местните хора да намерят нови източници на прехрана и нови пътища на развитие. Настаняването, което предлагаме, се случва в специално подбрани къщи за гости и семейни хотели – те обикновено са в малки градове и села и носят типичния автентичен дух на района – това е предпочитания и от нас самите профил на настаняване и сме щастливи, че нашите клиенти го споделят и подпомагат по този начин местните домакинства.

Немалка част от енергията ни отива в грижа за бъдещето на т.н. устойчив туризъм: работим с няколко неправителствени организации и заедно опитваме да инициираме промени в закона за туризма в посока развитие на устойчив туризъм в България.

 

Някои текущи проекти:

 

Залесявания в НП Пирин

Пирин планина е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и е едно от любимите ни  природни богатства. Територията, в която избрахме да работим, бе силно увредена от горски пожар през 2003, когато огънят унищожи 70 хектара иглолистна гора (Pinus heldreichii, Pinus peuce Grieseb and Pinus nigra). Първите два вида са ендемити за Балкански полоуостров и са застрашени от изчезване, a пожарът намали значително тяхната популация.

Целта на този проект е да се залеси наново и възстанови унищожената гора и да се поляризира каузата в общественото пространство. По него работят предимно доброволци, голяма част от които планински водачи и хора от екипа ни.

 

Реставрация на мнанастир Св. Николай

Манстирът е бил част от Софийската Света Гора, днес обаче само църквата е останала от него. Тя е запазила безценни стенописи от началото на 17 в., някои от които са уникални за времето си. Състоянието им е плачевно и се влошава още повече с всяка изминала зима.

Работата по проекта вече започна, опитваме се да привлечем и различни институции в негова подкрепа и продължаваме да търсим допълнителна финансова помощ.

Освен да реставрираме стенописите и да направим план за тяхното съхраняване, започнахме и реализация на част от проекта да свържем манастири от Софийската Света Гора с маркирани пътеки и така да създадем тематичен маршрут. Включвайки тези позабравени светини в наши програми и популяризирайки ги, се надяваме да помогнем на развитието на региона и в частност на местните хора. По изпълнението на този проект си партнираме с местни институции и община Кремиковци.

 

Други инициативи

През 1997 год заедно с „Одисея-Ин” „Зиг Заг Холидейз” участва в основаването на асоциация „Планини и хора” – като резултат от това партньорство бе призната официално професията „планински водач” в България и по-късно, през 2003 год започна работа първият център за професионално обчуение на планински водачи.

Курсът на обучение обхваща над 1200 учебни часа теория и практика и включва теми като психология на групите, първа помощ , поведение в критични ситуации, придвижване по трудни терени, флора и фауна, метеорология...

Придобиването на тази професионална квалификация е в помощ особено на хората в онези планински райони, които не предлагат много възможности за работа.

Гордеем се и с това, че работим с около 50 квалифицирани и ентусиазирани планински водачи и екскурзоводи, най-младите сред които са едва на 21, и че осигуряваме работата, която им харесва!